האם יש לך דלקת חניכיים חריפה?

דלקת חניכיים היא אחת מהמחלות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה העולמית. אז ממה בעצם נגרמת דלקת החניכיים? מהם סימני הזיהוי? וכיצד ניתן לטפל בה לפני שתחמיר? המדריך המלא

דלקת חניכיים, או בשמה הדנטלי המקצועי ג’ינג’יביטיס (gingivitis), היא אחת מהמחלות השכיחות ביותר בקרב האוכלוסייה. מדובר במצב רפואי בו פלאק חיידקי גורם לרגישות במגע החניכיים, נפיחות ודימומים, אך ללא נזק לעצם הלסת.

קיים עוד סוג של דלקת חניכיים הנקראת פריודונטיטיס, אשר נחשבת לחמורה יותר. בה מתרחשת פגיעה ברקמת החניכיים ובתמיכת עצם השיניים בלסת, תוך יצירת כיסים עמוקים ולעיתים אף ספיגת עצם לכיסים אלה.

דלקת חניכיים חריפה – הגורמים

מחלות חניכיים בדרגות חומרה שונות עלולות להתפתח אצל כל אחד ואחת. מקורן של מחלות אלה הוא בחיידקים שנכנסים לתוך הפה. הפלאק החיידקי יוצר רעלנים אשר פוגעים פגיעה משמעותית בחניכיים. יחד עם הגורם החיידקי, קיים גם גורם גנטי מובהק למחלה זו. אנשים אשר יודעים כי קרובי המשפחה שלהם נוהגים לסבול ממחלות חניכיים שונות, כדאי שיקפידו יותר על היגיינת הפה ועל בקרה אצל שיננית, לשם זהירות העשויה למנוע את הדלקת. גורמים נוספים לדלקות חניכיים יכולים להיות עישון, צריכה מוגברת של אלכוהול ולחץ נפשי. עבור אלה הסובלים מסכרת ובעלי מערכת חיסונית חלשה גם כך – הסיכוי לחלות במחלת חניכיים עולה.

נסיגת חניכיים

לא כל דלקת חניכיים מובילה לנסיגת חניכיים. לכן, חשוב להבדיל בין שני מצבים:

  • מצב של דלקת חניכיים המתפתחת למחלת חניכיים בה נהרסת העצם התומכת בשיניים ונוצרים כיסי חניכיים.
  • מצב של נסיגת חניכיים, בו החניכיים אשר מכסות את שורשי השיניים נסוגים וחושפים את שורשי השיניים.

שיטות להשתלת שיניים

סימפטומים שיש לשים לב אליהם

רבים ורבות אינם יודעים כי הם אכן סובלים ממחלת חניכיים אגרסיבית, משום שהיא מתחילה כדלקת חניכיים נפוצה ולא מורגשת כלל לעיתים, עד שהמצב מחמיר. לכן כדאי לשים לב לרשימת הסימפטומים הבאים בכדי לאבחן ולטפל במחלת החניכיים מוקדם ככל האפשר, לפני שיגרם נזק נוסף לגוף:

  • דם בצחצוח שיניים
  • דם בזמן אכילה
  • מראה חניכיים אדום, נפוח ומבריק
  • שיניים רגישות
  • תחושה רכה מדי של הרקמות
  • ריח פה רע באופן קבוע (אינו משתנה עם צחצוח השיניים או עקב שינוי תזונתי)
  • שיניים רופפות עד כדי נשירה
  • מוגלה בין השיניים לחניכיים

דרכי הטיפול

במקרה של דלקת חניכיים קלה, כאשר אין נזק לעצם הלסת שמסביב לשיניים ולרקמות התומכות בשיניים, הדלקת יכולה לחלוף לאחר הסרת האבנית בטיפול שיננית פשוט ובשמירה על היגיינת הפה באופן אדוק. לעיתים גם ניתן טיפול תרופתי.

זאת לעומת דלקת חניכיים אגרסיבית יותר, בה ההמלצה היא לגשת מוקדם ככל האפשר לרופא שיניים פריודונט שיבדוק את מצבכם ויתאים עבורכם תכנית טיפולית מלאה. הפריודונט יבדוק את הכיסים הפריודונטליים בין השיניים לחניכיים – קיומו של כיס כזה מסמן את התפתחות הדלקת. במידה ואכן יזוהו סימנים למחלה, תקבלו טיפול מתאים.

מה זו הקצאת שורשים?

כאמור, דרכי הטיפול במחלות חניכיים קלות כוללות הסרת אבנית וטיפול אנטיביוטי, אך במקרה של דלקת חניכיים חריפה מאד יש לעיתים צורך בפתיחה כירורגית של החניכיים והרחקתם מהשיניים כדי לנקות את הכיסים המודלקים והמוגלתיים, הקצאת שורשי השיניים ותפירה מחודשת של החניכיים בחזרה.

יש לזכור כי טיפול מונע הוא היעיל ביותר עבור דלקת חניכיים – שמירה על היגיינת פה נכונה והקפדה לבקר אצל שיננית באופן קבוע עשויים לסייע במניעת כניסת הפלאק החיידקי הגורם לדלקת.