
גריאטריה במשבר - המצב הגריאטרי בישראל
המצב הקשה של הטיפול באנשים מבוגרים בקופות החולים
גריאטריה היא מילה שנשמעת לנו מרוחקת. משהו שאנחנו מעדיפים להדחיק לאזור רחוק ואחורי במוח שלנו. אבל המציאות מראה שאנחנו חייבים לשים את הנושא של גריאטריה במרכז השיח הציבורי.
דווקא אוכלוסייה כמו אוכלוסיית הקשישים הזקוקה למענה רב מקופות החולים, מתמודדת עם מצב של חוסר חמור ברופאים גריאטרים, היעדר שירותים בתחום הרפואה הביתית, חוסר זמן שלרופאי המשפחה והיעדר ידע על מתן תרופות נוגדות היכול לסכן את חיים ולגרום לעוד תופעות לוואי.
דוח מבקר המדינה בשנת 2011 הדגיש את כל הכשלים של רפואת המבוגרים בישראל, אך עד היום המצב נמשך ללא מענה.
גריאטריה במחסור – חוסר ברופאים גריאטריים
הרפואה הגריאטרית בישראל אינה נחשבת תחום נוצץ ורווחי ומעטים בוחרים להתמחות בה, למרות שהצורך והביקוש לרופאים גריאטריים רק הולך ועולה. התחום לא מבוקש ומשרות התמחות בבתי חולים נותרות אף הן פנויות, המחסור ברופאים גריאטריים מורגש בבתי החולים ובמרפאות קופות החולים. בשל כך רבים מן הזקנים שהיו אמורים להיות מטופלים אצל רופא גריאטר מטופלים למעשה אצל רופא המשפחה.
חשיבותו של רופא גריאטר היא בכך שגיל הזקנה הוא גיל ייחודי הדורש התייחסות רפואית מיוחדת ורק לו יש את ההתמחות וההשכלה הנדרשת לראות את שלל הבעיות בזקנה. רופא גריאטר מומחה יודע להבדיל בין תסמיני מחלות לבית תסמינים של ירידה רגילה בתפקוד ויודע להתאים טיפול נכון למטופל. הוא מומחה בטיפול במחלות כרוניות הדורשות טיפול תרופתי מורכב וכול לשלב בטיפול כלים מתחומים מקצועיים אחרים כמו פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק.
משרד הבריאות וקופות החולים מזניחים את חלקם באיתור החולים והצעת שירותים גריאטריים
גריאטריה רחוקה – כשל במתן שירותי רפואה בבית
מתן שירותים רפואיים בבית הוא פתרון מקובל ויעיל לאוכלוסייה המבוגרת ברבות ממדינות העולם, אולם בארץ שירותים אלו עדיין לא מפותחים מספיק.
מתן שירותים רפואיים בבית יכול לחסוך מן המטופלים המבוגרים ימי אשפוז וביקורים חוזרים בקופות החולים או בבתי החולים, ובכך למנוע חשיפה לזיהומים, בלבול ועומס שנגרם הן על בני המשפחה והן על המערכת הציבורית.
בפועל שירותים אלו מגיעים בארץ רק לחלק קטן מהקשישים בעוד שהביקוש הוא גדול הרבה יותר. כמו כן ניתן לראות בבירור חוסר אחידות במתן השירותים באזורים השונים בארץ, וכן לשמוע תלונות של מטופלים שלא קיבלו את ביקורי הבית בזמן וחיכו זמן רב לקבלת הטיפול המתאים להם.
רוב החולים המקבלים שירות בבית לא יראו רופא גריאטר שכן בשל מיעוט הרופאים הגריאטריים הם עוסקים בעיקר בתפקידים במוסדות ציבוריים ולא פנוים לביקורים בבתים
פיקוח על מתן תרופות מרובות
רבים מן המטופלים הזקנים והקשישים מתמודדים עם מספר בעיות בריאותיות או מחלות במקביל. מדובר במחלות מורכבות הדורשות בדרך כלל טיפול הכולל נטילה של מספר רב של תרופות.
רבים מן הקשישים נוטלים 8-20 תרופות ביום. מצב הדורש פיקוח מדוקדק ומקצועיות יתרה של הרופא המטפל. רופא אשר יש לו הכשרה מתאימה וידע באשר להשפעות השונות של התרופות על הגוף ואחת על השנייה, תופעות הלוואי שלהן ותרומתן להמשך הידרדרות המצב הבריאותי של המטופל. מצב של נטילת תרופות מרובות מחייב השגחה ותשומת לב מיוחדת אשר פעמים רבות לא ניתנים למטופלים בשל חוסר ידע, חוסר מקצועיות ומחסור ברופאים גריאטרים.
נטילת תרופות מרובות ללא פיקוח והשגחה מסכנת את בריאותו ואת חייו של המטופל.
התגברות ההתעניינות בהתמחות ברפואת הגריאטריה, תגביר את מודעות לחשיבות בטיפול נאות בחולים המבוגרים
תרופות גנריות
כל קופת חולים עובדת עם ספקים שונים של תרופות, כלומר- חברות תרופות שונות, לעיתים מתרחש מצב בו הקופה מחליפה את ספק התרופות המסוים ועל כן מחליפה למטופליה את התרופה המסוימת שהם נוטלים בתרופה דומה מחברה אחרת- תרופה גנרית. גם מצב זה עלול לסכן את המטופלים המבוגרים אשר נוטלים תרופות רבות וכל שינוי קל במרכיבי התרופה עלול להוות סכנה משמעותית לבריאותם.
גריאטריה בישראל – האם יש עתיד?
מצב הטיפול בזקנים ובקשישים בקופות החולים בישראל אינו משביע רצון, בלשון המעטה, כך לפי הסקירה שראינו ואף לפי דוח מבקר המדינה משנת 2011.
בימינו עולים הדים רבים על מצבה הכללי של הרפואה הציבורית בישראל וכמובן שמצב הטיפול בקשישים בקופות החולים משפיע רבות גם על בתי החולים, שכן עם טיפול נאות בביקורי בית ובקופות החולים הקהילתיות ניתן היה למנוע אשפוזים רבים של זקנים וקשישים בבתי החולים, אשפוזים אשר מגבירים את הצפיפות בבתי החולים, חושפים את המטופלים לזיהומים מיותרים, מגבירים חרדה, בלבול ודיס-אוריינטציה ועוד.
אין ספק שמערכת בריאות מתוקנת עליה לדאוג היטב למטופלים המבוגרים והקשישים. מטופלים אלו לא רק שמתמודדים עם מספר רב של בעיות רפואיות, הם גם פעמים רבות בעלי קושי להתנייד ולהגיע לטיפולים, מצב נפשי ירוד ולצערנו גם חיים פעמים רבות לבדם ללא תמיכה.