
נטילת תרופות מוגזמת
ההתמודדות עם הסכנה של נטילת תרופות מרובות.
נטילת תרופות עבור אנשים מבוגרים הפכה להיות חלק בלתי נפרד מסדר היום עד כדי כך שהתרופות הפכו למובנות מאליהן מבלי לבדוק לאורך השנים האם הן במינון נכון, אם הן בכלל נחוצות או אם הן חס ושלום פוגעות בבריאות.
הרצאה מרתקת מארה”ב על נטילת יתר של תרופות
נטילת תרופות אצל בני הגיל השלישי – תמונת מצב
בחברה המודרנית הצליחה הרפואה להעלות משמעותית את תוחלת החיים. אנו חיים שנים רבות יותר, אך הגיל השלישי, גיל הזהב, הוא זמן בו מתחילה באופן טבעי ירידה ניכרת בתפקוד הגוף. בזמן זה נוטים המבוגרים לפתח מחלות שונות, כגון אלצהיימר, פרקינסון, מחלות לב, פרקים ועוד ובמקביל מתמודדים עם ירידה במערכות הגוף כמו הראייה, השמיעה וכדומה. לעיתים נפגעת גם העצמאות ויכולת ההתניידות, והמצב הנפשי עלול להיפגע מכך.
הזקנה טומנת בתוכה התמודדות מורכבת עם בעיות בריאותיות אצל המטופל. לכן פותחה ברפואה התמחות הגריאטריה – כדי שהרופא הבא לטפל במבוגר הסובל ממספר בעיות בריאותיות, יוכל לראות את התמונה השלמה והמורכבת וידע כיצד לטפל בכך, עם ההבנה והידע שכל המחלות משפיעות זו על זו וקשורות זו בזו וכמובן שגם התרופות משפיעות זו על זו ונטילה של תרופות מרובות עלולה לסכן את בריאותו של המטופל.
בקרב מומחים בתחום הרפואה ידועה היטב הסכנה בנטילת תרופות מרובות
מחסור ברופאים גריאטריים – חוסר בפיקוח על נטילת תרופות
כיום בישראל קיים מחסור חמור ברופאים גריאטריים. כתוצאה מכך, מעטים המטופלים המבוגרים אשר זוכים להיות מטופלים אצל רופא גריאטר מקצועי ומומחה בתחומו. מרבית המטופלים נפגשים רק עם רופא המשפחה שיש לו בדרך כלל מאות או אלפי מטופלים וכעשר דקות בממוצע למטופל. מצב זה יכול ליצור מצב של תת טיפול ואינו מתחשב במצב העדין של הזקנה אשר דורש התייחסות רפואית מיוחדת.
מוכרת הסיטואציה בה מגיע המטופל לרופא המשפחה, זה בודק את התסמינים הספציפיים, רושם תרופה וממשיך בדרכו. סיטואציה זו יכולה להתרחש אצל כל מטופל פעמים רבות בשנה. כתוצאה מכך נוצר מצב בו במשך שנים רבות, נוטלים המטופלים המבוגרים מספר רב של תרופות (לעיתים בין 8- 20 תרופות שונות ליום) ללא פיקוח מקצועי על השפעתן של המחלות זו על זו ועל השפעתן של התרופות זו על זו. המטופל מקבל תרופות שאמורות לפתור בעיות מסוימות , ללא התחשבות בתרופות אחרות שהוא כבר נוטל ובבעיות הבריאות האחרות שהוא נושא עמו.
בקרב מומחים בתחום הרפואה ידועה היטב הסכנה בנטילת תרופות מרובות. תופעות הלוואי של התרופות השונות עלולות להחמיר מחלות שונות ולגרום לסכנות בריאותיות משמעותיות.
חלק נכבד במקצוע הגריאטריה מוקדש להבנה של השפעות התרופות זו על זו ועל בריאות המטופל וליכולת להתמודד עם בעיות בריאותיות מורכבות הדורשות טיפול בתרופות מרובות.
רופא גריאטר מקצועי יוכל לראות את התמונה הכוללת של מצבו הרפואי של המטופל המבוגר שעומד מולו. הוא יבדוק את תסמיני המחלות השונים ויבחן האם המחלות ממנו סובל המטופל פעיות או שכבר אינן דורשות טיפול. בד בבד עם אבחון מצבו הבריאותי הכללי של המטופל ומצב תפקודו הרופא יתייחס למצבו הנפשי של המבוגר.
עבור המטופלים המבוגרים ההבדל בטיפול אצל רופא המשפחה מול הטיפול אצל רופא גריאטר יכול להציל חיי
על ידי בדיקות מדוקדקות ומקצועיות אלו יוכל הרופא הגריאטר להתייחס למצב הרפואי הכללי של מטופל ולבנות לו תכנית תרופתית שתתאים בדיוק למצבו, תוך התייחסות להשפעת המחלות והתרופות זו על זו ועל מצבו הבריאותי של המטופל.
רופא גריאטר – התרופה לנטילת תרופות
רופא גריאטר מומחה לא רק שיכול למנוע את הסכנות הטמונות בנטילה מצטברת של תרופות מרובות , אלא גם יכול לצמצם באופן משמעותי את מספר התרופות אשר נוטל המטופל.
עבור המטופלים המבוגרים אבחון וטיפול אצל רופא גריאטר יכול לשפר משמעותית את איכות החיים. טיפול אצל רופא גריאטר יבטיח טיפול רפואי המתחשב במורכבות הבעיות הבריאותיות, בקשרים העדינים שלהן זו אל זו ובהשפעת בעיה אחת על בעיה אחרת.
הקריאה להתמחות בגריאטריה הינה קריאה בעלת חשיבות יוצאת דופן. התווספות רופאים גריאטריים למערך הרפואה בישראל תשפר ותציל את חייהם של עשרות אלפי זקנים שמקבלים היום טיפול לא מותאם בשל החוסר ברופאים גריאטריים.