
גיל הפרישה לנשים ולגברים בישראל
מהו גיל הפרישה לנשים ומהו גיל הפרישה לגברים?
ממתי קיים גיל הפרישה? מתי ניתן לפרוש מהעבודה מטעמי גיל ולמצות את כל הזכויות? ומה ההבדל בין פרישת גברים לבין פרישת נשים משוק העבודה? כל מה שרצית לדעת אי פעם על גיל הפרישה – במאמר הבא
קצת רקע: מה זה גיל פרישה וממתי הוא קיים?
גיל פרישה הוא הכינוי לגיל בו אדם זכאי לפרוש מהעבודה עקב גילו ולמצות את זכויותיו מהמדינה וממקום עבודתו. מדובר בזכאות המעוגנת בחוק, אשר נוצרה אי אז בשנת 1989 בקיסרות הגרמנית. באותה תקופה, גיל הזכאות נקבע ל70 שנה ולאחר מכן הופחת ל65 שנה. המחשבה מאחורי הזכאות הייתה כי אדם אשר שירת את החברה במשך שנים במסירות ובנאמנות, חשוב שיוכל לעבור את תקופת ההזדקנות בהקלות מסוימות, תוך הוקרת תודה על פועלו. משום שאנשים מבוגרים נוטים להיות חזקים פחות לעבודה ממושכת מאשר צעירים, הם מקבלים גמלה כספית מהמדינה, כמו גם את כספי הפנסיה אשר הפרישו על פי חוק במשך כל שנות עבודתם.
גיל הפרישה – מונחים שונים, משמעויות שונות
כשאומרים על מישהו או מישהי שפרשו מעבודתם מטעמי גיל, יכולות להיות מספר משמעויות לדבר. קיימים שלושה מושגים מרכזיים המעוגנים בחוק, אליהם ניתן לייחס את הביטוי “פרישה”:
■ גיל פרישה – מדובר בגיל שבהגעה אליו, האדם זכאי לפרוש מעבודתו מטעמי גיל ולקבל גמלה לפרישה זו, בהתאם לתנאים מוסכמים. כיום גיל זה עומד על 67 שנים לגבר ועל 62 שנים לאשה.
■ גיל פרישה מוקדמת – מדובר בגיל לזכאות קבלת גמלה עקב פרישה מעבודה, אפילו אם הפורש או הפורשת לא הגיעו לגיל פרישה. כיום מדובר בגיל 60 לגבר ולאשה כאחד.
■ גיל פרישת חובה – מדובר בגיל בו מעסיק או מעסיקה רשאים לחייב את עובדיהם לפרוש מהעבודה. כמובן שאם העובדים מעוניינים להמשיך לעבוד, על המעסיקים לשקול בקשתם באופן פרטני. כיום עומד הגיל על 67 שנים לגבר ולאשה כאחד. בג”ץ קבע כי חוק זה הוא אפליה מחמת גיל, הקרויה גם גילנות (אייג’יזם), אך הוא עדיין תקף בחוק.
קיימים עיסוקים שונים ונסיבות שונות, בהם גילי הפרישה שונים מהמעוגן בחוק, בין אם הם גבוהים או נמוכים יותר. גיל הפרישה בעיקר משפיע על מועד הזכאות לקבלת קצבת זקנה מביטוח לאומי – בתנאי שההכנסה של האדם אינה עולה על תקרה קבועה בחוק. בנוסף, גיל הפרישה מקנה זכויות של אזרחים ותיקים, ביניהם הנחות על נסיעות בתחבורה ציבורית, הטבות מיוחדות כמו כרטיס מוזל לקולנוע ועוד.
גיל הפרישה לנשים מול גיל הפרישה לגברים: הזווית המגדרית
קיימים שני נתונים חשובים כאשר אנו מתייחסים להבדל בין גברים ולנשים במונחי גיל פרישה:
■ לנשים יש תוחלת חיים ארוכה יותר מלגברים.
■ נשים משתכרות בממוצע כ-30% פחות מגברים.
כיום בישראל, גיל הפרישה לנשים הוא נמוך יותר משל הגברים. נשים יכולות לעבוד עד גיל 67 מבלי שהמעסיק יוכל לכפות עליהן הפסקת עבודה, אך ניתנת להן הבחירה לפרוש מעבודתן מגיל 62 ומעלה עד גיל 67 – ולמצות את זכויותיהן בהתאם לחוק.
מזה שנים שקיים ויכוח סביב גיל הפרישה לנשים. בשנת 2017 וועדת הכספים הארצית החליטה שיש להעלות את גיל הפרישה, על מנת שנשים ישתתפו יותר במשק, יהיו חלק מכוח העבודה זמן רב יותר ויחסכו יותר לפנסיה, אך רבות הזהירו כי העלייה הזאת עלולה להוות בעיה: מאחר שקיימת אפליה מובנית בחברה, נשים מוחלשות במקצועות שוחקים (טיפול וסיעוד, ניקיון וכו’) עלולות להיפגע משמעותית מעלייה זו.
למאמר מרתק על השתלות שיניים לגיל השלישי >>
אז מה צופן העתיד לפורשים ולפורשות?
בזמנים של טכנולוגיות חדישות אשר משנות כליל את עולמינו, גיל הפרישה הוא סוגיה משתנה תדיר. טכנולוגיות מתקדמות הביאו לכך שאנו סובלים פחות ממחלות, ולכן במדינות מערביות אחוז התמותה ירד ואחוז ההזדקנות – עלה. כיום יש הרבה יותר קשישים וקשישות מאשר לפני עשרים ושלושים שנה. לכן, יש לבחון מחדש את גיל הפרישה, בהתאם למצב הדמוגרפי, כדי להעריך האם כל מדינה יכולה להרשות לעצמה להעניק זכויות וגמלות לאזרחים ואזרחיות ותיקים.